image

Kesinlikle HAYIR!

Genelde danışmanlık için başvuran aileler, uyku eğitiminde gece beslenmesini kesmek gerektiğini düşünürler. Bu tamamıyla, benim de ilk çocuğumda düşündüğüm yanlış bir düşünceden ibarettir.

Size biraz kendi hikayemden bahsedeyim. İşlerin yolunda gitmesi halinde, ilk bebeğimi 2 yaşını bitirene kadar emzirmeyi hedeflemiştim. Ancak bunu şimdi görüyorum ki; bebeğime gece uykusunda memeyi bir beslenme aracı olarak değil, bir uyku aracı olarak sunmuşum. Ne kadar yorgun bitap düşsem de 2 sene boyunca emzirmeye devam ettim. Ama geceleri her saat başı uyanıp sabahları işe yorgun şekilde gidip tüm gün ayakta kalmaya çalışmak beni çok yordu ve oldukça yıprattı. Şimdi düşünüyorum da ne gerek varmış 2 sene boyunca bu kadar kendimi yıpratmaya? Bende çoğu anne gibi bu yanılgıya düştüm ve emzirmenin uykuyu bozan bir sorun olduğunu düşündüm. Burada uykuların kalitesini bozan şey, onu emzirerek uyutmak değil, bebeğin zihninde oluşturduğu yanlış algıdan ibarettir ve adım adım ilerlenerek düzeltilebilecek bir durumdur.

Ebeveynlerin kaliteli uykulara kavuşması, emzirmenin kalite ve süresini belirleyen faktörler arasındadır. Anneler bebeklerini gece emzirerek de ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırabilir. Buradaki en can alıcı nokta; bebeğin uyku-meme, uyku-biberon gibi destekler ile zihninde olan bağlantıyı kırmaktır. Bu ilişkilendirmeler bebeğin zihninde kırıldığı zaman, bebek geceleri artık uyumak için değil, beslenme ihtiyacını gidermek için emecektir.

Her zaman bebeğin gece programına yaşına uygun bir beslenme eklenerek de ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırılabilir.

Burada önemli olan nokta; bebeğe tutarsız ve karışık mesajlar verilmemesi gerektiğidir. Bebeğin gece beslenmelerini rüya öğünü olarak yapıyorsanız buna o şekilde devam etmelisiniz.

Bebeğinizle güvenli bağlar kurarak, mutlu ve güvenli bir şekilde ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak mümkündür.

Faydalı olması dileklerimle.

Annelerimiz Diyor Ki