image

Bebeklerin yenidoğan döneminde gece-gündüz ayrımı yani biyolojik ritimleri henüz oluşmamıştır. Özellikle ilk ayda onun iç ritminin oluşması için gece-gündüz ayrımını öğretme üzerine odaklanılması gerekmektedir.

Peki gece gündüz ayrımını nasıl öğretiriz?

Gün ışığının, bebeklerin biyolojik ritimlerinin oluşması konusunda önemli etkileri vardır. Bebeğiniz sabah uyandığı zaman yattığı odanın perdelerini açarak içeri gün ışığı girmesini sağlamalısınız. Yine sabah uyandığı zaman ona yeni kıyafetler giydirin, beslenmesini evin farklı bir odasında yine gün ışığında yapın. Bunların bebeğinizin biyolojik ritminin oluşmasında önemli katkıları olacaktır.

Bebeğinizin gün içinde en az 20 dakika temiz hava almasını sağlayın. Eğer mümkünse birlikte dışarı çıkın, yürüyüş yapın, parka gidin. Ama dışarı çıkmanız pek mümkün değilse, havanın güneşli olduğu bir vakit en azından evinizin balkonunda dışarıyı izletin, temiz hava almasını sağlayın.

Gece uykularında ise mümkün olduğunca sessiz ve karanlık bir ortam yaratın. Gece uyanmalarında ona uyku vakti olduğunu hissettirin. Öpücüklerinizi sabaha saklayın

Annelerimiz Diyor Ki