image

⦁ Doğumdan sonra yaşanan kesintili uykular ebeveynlerin karşılaştığı en büyük ve zor değişimdir. Gündüz ve gece bebek bakımı ile ilgili görevler için eşinizden, ailenizden ve çevrenizden destek alın. Bu size özellikle ileriki dönemlerde büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Destek alma konusunda hiçbir zaman kendinizi suçlu ya da yetersiz hissetmeyin. Bu aylarda yeterince destek alıp bolca dinlenmeniz ve sağlıklı beslenmeniz oldukça önemlidir. Unutmayın, siz kendinize ne kadar iyi bakarsanız bebeğinizle daha verimli bir şekilde ilgilenebilecek ve daha enerjik hissedeceksiniz.

⦁ Gece kaybettiğiniz uykuyu telafi edebilmek ve enerjinizi toplamak için bebeğiniz uyuduğu her anda sizin de dinlenmeniz, uyumanız gerekir. Kendinizi çok yorgun hissediyorsanız ve gece de uykunuzu iyi alamadıysanız gündüz uyuyacağınız 90 dakikalık bir uyku kendinizi iyi hissettirecek ve gece olan uyku kaybınızı telafi edecektir.

⦁ Doğum sonrası evinizin düzeni biraz değişecek, dünyaya adapte olmaya çalışan miniğinize destek olacaksınız. Bu aşamada özellikle ilk 6 haftada sadece kendinize ve bebeğinize odaklanın. Temizlik, yemek konularında çevrenizden destek alın. Bırakın ev işleriyle yeni ritme ayak uyduruncaya kadar ailenizin diğer üyeleri ilgilensin. Siz bu dönemde bebeğinizin bakımı, kendi sağlığınız ve beslenmenizle alakadar olun. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Bebeğiniz uyudukça siz de yorgun hissediyorsanız dinlenmeye çalışın.

⦁ İlk 3 ay bebek kendisini annesinden ayrı bir birey olarak görmez ve halen kendisini annesinin uzantısı gibi görür. İlk 3 ay yenidoğanlıktan bebekliğe geçiş dönemidir. Yenidoğanın dünyaya uyum sağlamasını hızlandırmak, onun kendini güvende hissetmesi ile gelmektedir. Bunun için; bu ilk 3 aylık dönemde rahim içi dünyayı taklit etmek yararlı olacaktır. Bebeklerin gelişimine katkıda bulunan bu uyaranlar; sıcaklık, anne ve babalarının sakin sesleri, kalp atışı sesi, masaj gibi yumuşak dokunuşlar, kucağa alma, biberonla besleniyorsa bile bunun kucakta yapılması, yumuşak hareketlerle rahim içi sallantıyı taklit etme, aşırı uyarıcılardan uzak tutmak (aşırı ses, soğuk vs.), acıktıklarında emzirilmeleri ve ağlamalarına hızla yanıt verilmesi. Tüm bu ihtiyaçları hızla karşılamanın en kolay yolu yenidoğanı bol bol emzirmek ve kucakta taşımaktır.

⦁ İlk dönemler biraz düzensiz olabilir ama unutmayın ki, bu süreç gelip geçicidir. Endişelenmeyin, en kısa zamanda yeni dünyasına bebeğiniz de siz de uyum sağlayacaksınız

 

Kendinizi daha iyi hissetmek için:

1- Her zaman gerçekçi beklentiler içinde olmalısınız. Her şeyi bebeğiniz doğmadan önce yapmanız bir süre mümkün değildir. Elbette o günler de gelecektir ama ilk aylarda en büyük önceliğiniz bebeğiniz ve sizsiniz.

2-Mükemmel olmak zorunda değilsiniz, unutmamalısınız. Bir yandan yeni bebeğinizle ilgilenip diğer yandan her gün üç çeşit yemek pişirip evinizi her an derli toplu tutmanız gerekmez.

3-Kendinize zaman ayırdığınızda, suçluluk duymamalısınız. Burada çok sevdiğim bir örneği size vermek istiyorum. Uçaklarda olası bir basınç değişikliği yaşanması halinde açılan oksijen maskelerini önce kendinize ardından çocuğunuza takmanız talimatı verilir. Kendinize ne kadar zaman ayırır tabiri caizse ne kadar oksijen alırsanız ailenize karşı o kadar sabırlı ve sevecen olursunuz.

Faydalı olması dileklerimle.

Annelerimiz Diyor Ki