Uyku Eğitimi denilince ailelerin aklına ilk olarak ağlamaya bırakma yöntemi gelir. Ben vermiş olduğum eğitimi "Uyku Eğitimi" diye nitelendirmekten ziyade, "Sağlıklı Uyku Alışkanlıkları Kazandırmak" deyimini daha yerinde ve doğru buluyorum. Her ne kadar yıllar öncesinde bebeklere bu şekilde uyku eğitimi verilmiş olsa da günümüzde IPHI mezunu olarak bebeklere sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırılırken onları öğrenilmiş çaresizlikle değil, duygusal zindeliğini ön planda tutarak uyku sorunları çözümlenmeye çalışıyorum. Bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırırken onunla aranızdaki güven bağınızı zedelemeyecek, onun yanında olarak, onu anlayarak ona her aşamada destek vereceğiz.

IPHI Uyku Danışmanı olarak; herkese kalıp olarak bir yöntem önermiyorum. Her bebeğin mizacı ve her ailenin dinamikleri farklıdır. Bir aileye ya da bir bebeğe uygulanan bir plan diğer bir aileye ya da bebeğe uygun olmayabilir. Öncelikli olarak sizlerle ön görüşme yapıyorum. "Uyku Günlükleri" ve “Aile Bilgi Formu” ile sorduğum sorulara aldığım cevaplar ile durumu sentezleyerek uyku sorununun nereden kaynaklandığını saptıyorum. Sonrasında bebeğinizin duygusal zindeliğini ön planda tutarak, onun mizacına ve aile dinamiğinize göre, bebeğinize özel bir plan hazırlıyorum.

Bebeğim Ağlayacak Mı?

Bebeklere uyku eğitimi verirken herkesin aklına ağlamaya bırakma yöntemi gelir. Bu yöntem benim ve eğitim aldığım kurumun da kesinlikle onaylamadığımız ve eğitimlerimde de kullanmadığım bir yöntemdir.  Bebekleri kendi başlarına ağlamaya bırakmadan, sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma sürecinde başarı elde etmek mümkündür. 

Ağlamak bebeklerin iletişim dilidir ve değişim için bir araçtır. Bebeğiniz üşür ağlar, acıkır ağlar, ortam sıcak gelir ağlar, annesine sarılmak ister ağlar... bu bebeklerin kendilerini korumaları için doğanın onlara sunduğu bir mekanizmadır. Bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırma sürecinde karşılaşılan ağlamalar ile uzun süreli, sürekli olarak, çaresizce korku içinde ve yalnız başına ağlamaya bırakılan bebeklerin ağlamaları birbirinden farklıdır.

Elbette ki, eğitim verirken bebeğiniz varolan düzenin değişmesine tepki gösterebiliyor ve ağlayabiliyor. Ancak bu noktada, bebeğinizi ağlamaya bırakmıyor, aksine ihtiyacı olduğunda sarıp sarmalayıp onun yanında kalarak, güven verip ona destek veriyorsunuz.

Annelerimiz Diyor Ki